Wie ben je en hoe ontdekte je de wol?

Ik ben Annefleur, ben getrouwd met Chris en wij wonen met onze dochters in een prachtig oud Vestingstadje. Zo’n 4 jaar geleden ontdekte ik de wol, per toeval kwam het op mijn pad en ik was op slag verliefd. Op hoe het me geduldig kennis leerde maken met mijn creativiteit waarvan ik nooit wist dat die in mij zat. Op hoe het me vergevingsgezind liet zien hoe ik haar kon vormen, kleuren kon combineren en op hoe mijn handen zomaar hun weg wisten als ik ze hun gang liet gaan, mijn hoofd en hart volgend. 

Wat inspireert jou bij het maken van wollen schilderijen?

De wol kwam ook op een verdrietig moment in mijn leven en waar woorden tekort schoten kon ik mijn verdriet, liefde en gevoel vormgeven in wol. Mijn wollen schilderijen zijn veelal geïnspireerd door de warme zachte mooie wereld die ik wil creëren voor mijn kinderen, mijn gezin. Tot op de dag van vandaag staat de wol voor mij voor verbinding met mezelf en met de wereld om me heen. 

Hoe is Het Wol Feetje ontstaan en wat drijft jullie?

Wol bracht mij een nieuw avontuur, nieuwe paden, gesteund door alle lieve en enthousiaste reacties op mijn creaties, maak ik steeds grote stappen de wereld in en startte ik officieel Het Wol Feetje samen met mijn beste vriendin Femke. In zoveel zijn wij gelijk gesteld, staan we bewust en met bezieling in het leven en willen we de wereld een beetje magie en zachtheid brengen. Waar mijn kwaliteiten op het creatieve vlak liggen, liggen die van haar op het operationele stuk en zo vullen wij elkaar naadloos aan. 3 jaar geleden ontstond het idee om licht achter de wolillustraties te brengen waardoor de zachtheid en de structuur van de wol nog sprekender tot leven komen. Het werd de basis van een aantal mooie initiatieven, waaronder onze Toverlamp waarin je de illustraties kunt wisselen om zo stil te staan bij het wonder van de wisselende seizoenen en het beleven bijzondere en dierbare momenten in het (gezins)leven.

Wat trok je aan in de antroposofie en hoe heeft dit je creativiteit beïnvloed?

Alhoewel ik zelf niet op een vrije school gezeten heb, hadden mijn ouders veel affiniteit met de antroposofie die doorsijpelde in hun manier van opvoeden. De antroposofie heeft me altijd getrokken, de warmte, de verhalen, het verbinden met het leven in brede zin, de natuur, met elkaar. Toen ik zelf moeder werd, voelde ik heel sterk de behoefte om verder te verdiepen in de antroposofie, rolde er gemakkelijk in omdat ik me zo thuis voelde in het gedachtegoed. Onze oudste dochter gaat naar een vrije school en ik geniet en leer met haar mee en vind ik zoveel verborgen rijkdom in het beleven van de seizoenen, de liedjes, de met zorg en aandacht gekozen verhalen en gebaren, het handwerken.

Hoe beleef je de seizoenen en jaarfeesten in je creatieve proces?

Met haar start op school ben ik de seizoenen en de jaarfeesten niet alleen gaan beleven in en om ons huis, maar ook als proces in mijzelf. Ik begon me meer bewust te worden van hoe het ritme van de natuur doorzingt in mij en voel ik hoe ik er deel van ben. Ik maak graag wolschilderijtjes buiten, in de natuur. Mensen, dieren, planten verbonden tegen de achtergrond van de wisselende de seizoenen en de symboliek van de jaarfeesten. Mijn hoop is dat wie mijn schilderijtjes bekijkt even weg kan kan dromen naar een mooie, zachte, magische wereld.

En dan als laatste: Wat zijn je toekomstplannen en hoe past Toverlux daarbij?

In de toekomst hoop ik nog meer mooie verbindingen te maken naar wie ons wil ontmoeten. Zo ontstond ons Toverlux inititatief: een collectief van Waldorf geïnspireerd illustratoren met wie we onze Toverlamp delen en waarmee wij samen het licht naar buiten toe uitdragen. Het voelt nog elke dag als een cadeautje om mijn creativiteit vorm te kunnen geven in Het Wol Feetje en Fem en ik hopen jullie de komende jaren veel warmte en verwondering te kunnen brengen.