Wij stuurden onze nieuwe deelnemer – Imkerij Kuipers – een aantal vragen om haar en haar bedrijf wat beter te leren kennen. Tina’s benadering en haar frisse kijk op de relatie met bijen leidden vervolgens tot een veel rijkere uitwisseling dan voorzien. Haar enthousiasme voor onderwijs en haar afwijkende kijk op de imkerpraktijk bracht een natuurlijk gesprek dat net zo organisch vloeit als de honing van haar bijen, gevuld met ervaringen, lessen en inspiraties vanuit de kern van Imkerij Kuipers.

Erfgoed en principes van biodynamisch imkeren

Ik vertel graag iets over onze imkerij. Mijn naam is Tina Kuipers, ik ben tweede generatie imker en met hulp van een klein team houden we onze imkerij in stand. Imkerij Kuipers bestaat inmiddels 52 jaar, vanaf het begin werken we op biologisch dynamisch wijze.

Zelf leerde ik al jong hoe de natuur werkte en hoe afhankelijk dieren, planten, bomen en mensen van elkaar zijn. Mijn vader nam mij al vanaf mijn derde jaar mee naar de bijenstal. We zwierven regelmatig door natuurgebieden waar de samenhang tussen flora en fauna mij al jong werd geleerd. Wij imkeren zoveel mogelijk op biologisch dynamische wijze en het werken vanuit deze visie willen we zo lang mogelijk volhouden.

De vitaliteit van bijenvolken

Wat mij fascineert is dat een bijenvolk in staat is om generaties lang, min of meer, zelfstandig te leven. Zij hebben zeer belangrijke taken: naast bestuiving van gewassen maken zij honing, was, stuifmeel en propolis. Allemaal producten met groot nut voor een gezond leven. Veel mensen weten nog niet dat honing en propolis tegenwoordig in ziekenhuizen gebruikt wordt, de geneeskrachtige werking van beide is wetenschappelijk bewezen.

Het probleemoplossend vermogen van een bijenvolk is geweldig groot. Zij lossen bijna alle problemen die zij als volk tegenkomen zelf op: overbevolking, ziektes, indringers. Een gezond bijenvolk kan deze problemen aan. Naast het culinaire en medicinale aspect van de imkerij vind ik het leven en werken van de bij in een volk fascinerend. Wij mensen kunnen veel leren van bijen: vreedzaam leven en een waardevolle bijdrage leveren aan de wereld.

Een blik op het belang van bijen en biodiversiteit

Het welzijn van mens, flora en fauna staan voorop in de imkerij, in willekeurige volgorde. We zijn tenslotte allemaal afhankelijk van elkaar. Bijen zijn een onmisbare schakel in ons universum. Het bestuiven van planten en bomen is een ontzettend belangrijke taak van deze insecten. Zonder bijen vindt er geen bestuiving plaats waardoor er geen vruchten en zaden groeien. Zonder zaden zullen er geen nieuwe planten groeien waardoor groente- en fruitteelt in gevaar komt.

Inzet voor de Toekomst: Educatie en Bewustwording

Wij zetten ons daarom in voor het vergroten van de biodiversiteit in Nederland. Zo dragen wij bij aan een gezondere leefruimte voor insecten en andere dieren. Wij geven voorlichting over het leven en nut van wilde- en honingbijen, vlinders, hommels, insecten en andere dieren. Je krijgt tips hoe je op een eenvoudige manier de biodiversiteit in jouw directe omgeving kunt vergroten door te beginnen met je balkon, terras of eigen tuin. Kennismaken met de natuur begint op jonge leeftijd. Dit is de reden waarom ik met veel plezier les geef op scholen. Er is niets leukers dan kinderen te laten kennismaken met de wondere wereld van flora en fauna. Dat er dan ook geproefd (en gesmeerd 😉) mag worden van honing, stuifmeel en propolis maakt het verhaal compleet.

Ontdek en Proef de Natuur met Imkerij Kuipers

Wil je meer weten over bijen, honing, was, stuifmeel en propolis of het vergroten van biodiversiteit? Kijk dan op onze website of social media. We staan soms ook op markten waar we met plezier vertellen over de culinaire- en gezondheidsaspecten van bijenproducten.