Wie ben je en kun je kort vertellen over je achtergrond en interesse in kinderkleding?

Graag stel ik mij voor! Mijn naam is Monique Knegt en samen met mijn gezin woon ik in Doorn op de Utrechtse Heuvelrug. Van jongs af aan ben ik opgegroeid met goed kijken naar vorm, kleur, combinaties van kleuren, kwaliteit van het materiaal en zelf maken. Mijn ouders zijn allebei erg handig en creatief. Mijn moeder met naald en draad, zij maakte vroeger altijd onze kleding en mijn vader is decor ontwerper en maakt zelf graag houten (kinder-)meubels en speelgoed.

Eerst heb ik een hele andere weg bewandeld. Gestudeerd in Groningen (Geschiedenis en Communicatie- en Informatiewetenschappen) en daarna heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt in de marketing & communicatie. Bij de geboorte van de kinderen kwam ook de interesse voor kleurrijke en duurzame kinderkleding. Op vakanties in Zweden en Denemarken kocht ik regelmatig vrolijk gekleurde kinderkleding. Opvallend was dat veel Scandinavische merken biologisch katoen gebruiken met het GOTS of Oeko-Tex certificaat. Hierdoor is het katoen van een goede kwaliteit, en naast dat het heerlijk zacht en comfortabel is, wordt het ook goed verdragen op de huid zeker ook door een gevoelige huid.

Wat inspireerde je om Hippe Wolfjes op te richten?

In de zomer van 2022 net voordat onze jongste zoon voor het eerst naar school ging, zocht ik op internet naar een jurkje van het Zweedse merk DUNS. En al zoekende kwam ik op de website van Hippe Wolfjes waar een bericht stond dat de webshop te koop stond. Voor mij kwam op dat moment alles samen: mijn voorliefde voor Scandinavië, kleurrijke duurzame kinderkleding, iets voor mijzelf beginnen in combinatie met een jong gezin. Het moest zo zijn!

Je kiest met name voor Scandinavische merken Is er hier een specifieke reden voor?

Persoonlijk heb ik een grote voorliefde voor Scandinavië en met name Zweden en Denemarken. Wij gaan hier al jaren naar toe op vakantie en ik ken de merken goed. Er wordt in Scandinavië vaak gekozen voor biologisch en natuurlijk zowel op het gebied van kleding, het eten en drinken als ook verzorgingsproducten.

De meeste kledingmerken die Hippe Wolfjes verkoopt dragen mijn eigen kinderen al jaren. Ik weet hierdoor goed welke producten ik verkoop, en sta daar ook helemaal achter.

Naast vrolijke kleuren en prints, waar let je nog op bij (het selecteren van) kleding voor kinderen?

De Scandinavische merken maar ook twee mooie Duitse merken selecteer ik op het gebruik van biologisch katoen en wol en bij voorkeur gecertificeerd. Een nieuw merk voeg ik pas toe door het zelf eerst te kopen en mijn kinderen het te laten dragen. Hoe blijft de kwaliteit na veelvuldig wassen? Blijven de kleuren en de pasvorm goed? Daarnaast heb ik een keer naar de mening van mensen gevraagd op social media hoe hun ervaringen waren met een bepaald merk. Pas daarna voeg ik een nieuw merk toe.

Duurzaamheid is een belangrijk aspect van Hippe Wolfjes. Op welke manier ben je hier mee bezig?

Door alleen kledingmerken te verkopen die biologische katoen of biologische wol gebruiken, waarvan grotendeels met het GOTS certificaat en/of het Oek-Tex certificaat. Daarnaast zijn de merino wollen producten mulesing-free. Ook zijn er een aantal merken die hun kleding in Europa laten produceren zoals het Finse PaaPii Design en het Duitse Loud + Proud.

De kleding is tijdloos en niet modegevoelig. De leuke appeltjes print van Småfolk en de radijsjes van DUNS zijn klassiekers geworden en komen keer op keer terug.

Door de goede kwaliteit van de kleding kan het gemakkelijk worden doorgegeven aan broertjes of zusjes. De kleding van mijn kinderen geef ik door of verkoop ik op tweedehandsmarkten.  

Op welke manier ben je betrokken geraakt bij de vrijeschool gemeenschap?

Bij de zoektocht naar een peuterspeelzaal voor onze oudste kwamen wij voor het eerst in aanraking met een antroposofische peuterspeelzaal. Hier voelden wij ons allemaal gelijk thuis. Ook al zit de peuterspeelzaal en nu de basisschool in Driebergen en is er enige reistijd vanuit Doorn dat hebben we er graag voor over. En over anderhalf jaar hoopt onze dochter door te kunnen stromen naar de vrije middelbare school in Zeist.

Wat zijn je toekomstplannen voor Hippe Wolfjes?

Het plezier en het enthousiasme in Hippe Wolfjes vasthouden! De combinatie van webshop en vrije school & duurzame markten bezoeken bevalt heel goed. Hopelijk wordt de naam Hippe Wolfjes steeds bekender en weten ouders en grootouders mij en de webshop steeds vaker te vinden. Daarnaast zou ik graag een aantal mooie duurzame kinderkleding merken die nog niet zo bekend zijn in Nederland introduceren zoals het Deense Okker Gokker.

Is er nog iets anders dat je als afsluiter zou willen delen?

Het fijne van naar vrije schoolmarkten gaan is dat kinderen, ouders en grootouders een beleving hebben bij het zien van de kleurrijke kleding, het voelen van de mooie zachte kwaliteit en het kunnen passen van de kleding voor de juiste maat. Ook is het voor kinderen leuk om zelf mee te kunnen kijken wat ze het mooiste vinden of wat het lekkerste zit.