Ariënne van Tol

Wie ben je, wat is je achtergrond en hoe ben je op het idee gekomen om Kleur & Zijde te starten?

Mijn naam is Ariënne, van oorsprong kom ik uit de zorg. Al op jonge leeftijd was ik in de weer met stofjes, naald en draad en als de naaimachine vrij was, dan vondt je mij daar. Op vele vlakken ben ik een absolute autodidact. Doen, durven, ontdekken, laten mislukken om bij ‘jippie gelukt!’ uit te komen.

Kleur & Zijde is heel organisch ontstaan.

Zo’n 28 jaar geleden maakte ik kinderkleding op maat onder het label Olleke Tolleke. Vooral voor kindjes waar de ‘normale’ collectie niet paste. Daar kwam toen vervolgens wollen, zijde en wol/zijde onderkleding bij. Hemdjes, leggings, longsleeves en mutsjes. De wollen interlock kon ik toen nog op een grote rol kopen. Op een bepaald moment was deze prachtige wol niet meer leverbaar, en de wol-zijde was intussen schreeuwend duur…

Het plan ontstond om de onderkleding in te gaan kopen. Onze jongste had in die tijd een vriendinnetje en haar moeder had hetzelfde idee, vanaf de keukentafel zijn we samen gestart met Natuurlijk Goed & Zij. Engel, Hocosa, Livingcrafts, Joha en Cosilana vulden een shop.  Daarnaast ging ik met mijn eigen site verder met de zijden sjaals en het bourette zijde maatwerk met Olleke Tolleke.

Na een aantal jaar was ik de feeling met de kant en klare producten kwijt. Doosjes schuiven, zo niet hartje vervullend 😊. 

En zo ontstond organisch Kleur & Zijde, in een dag was daar intuïtief de naam, schilderde ik het eerste logo, wijzigde ik de kvk, draaide vervolgens in een paar dagen een webshop in elkaar, en ging van start.

En toen ontstond de echte magie, alles in eigen beheer, alles zelf creëren en ontwerpen.
Maar vooral, mijn eigen vaak snelle tempo en chaorde te kunnen volgen, alles op míjn manier laten groeien en laten stromen.

Heb je zelf ook een lievelingsproduct en waarom dan precies dat product?

Zijde is een materiaal dat omhullend en filterend kan werken. Gecombineerd met een kleur die je past, kan dit helpen om je balans weer te hervinden. Dat laatste is steeds mijn intentie, zowel bij de mutsen als de sjaals.

Intussen durf ik te stellen dat k&z het grootste assortiment (custom made) zijden hoofddeksels heeft.
Een prachtig aanbod in handgeschilderde zijden producten heeft, voorzien van quote of gedicht. De zijden sjaals hebben mijn grootste liefde, intuïtief, kleurrijk en voorzien van een mooie krachtige energie. Daar kan mijn kunstzinnige en intuïtieve deel haar hart helemaal ophalen.

Tevens zijn vanuit de gedichten die bij de zijden sjaals ontstonden drie gedichtenbundels van mijn hand, en een kaartdeck uitgegeven. Alles met een vleug zonnestralen en liefde gevuld 🌞. Prikkels temmen, dat is wat de producten en woorden allemaal mogen doen.

Hoe is de relatie tussen Kleur & Zijde en de vrijeschool? Worden de producten specifiek gemaakt voor de vrijeschoolgemeenschap?

Al onze drie kinderen zaten op de vrije school Krimpen. Onze oudste twee gingen vervolgens naar Vrije school Rotterdam. De jongste, ging na de basisschool naar regulier onderwijs.
Jarenlang heb ik op heel veel markten gestaan. Bij voorkeur markten met een vrije school achtergrond, heerlijke tijden! Markten ben ik (voorlopig) mee gestopt. Een steeds vollere praktijk (craniosacraal therapie & energetische therapie) naast de webshop maakten deze keuze noodzakelijk. Ik ben ten slotte maar één meisje met twee handen, die ook gewoon graag in de moestuin werkt, in de keuken bezig is met wecken- bakken-fermenteren, of met een boek op de bank wil hangen en mijn sociale leven koestert.

Kun je als laatste meer vertellen over de workshops zijdeschilderen die je aanbiedt?

De workshops zijdeschilderen zijn voor iedereen toegankelijk. Je hebt geen creatieve kennis nodig. In de workshop daag ik je uit om uit je comfortzone te stappen met het proeflapje waar mee gestart wordt. Wie weet pak je dan wel een kleur die je nooit zou pakken en blijkt dit jouw hele lapje prachtig te maken. Vanuit de praktijk zet ik een workshop zijde soms ook 1 op 1 in als therapeutisch schilderen.

Mijn hart gaat nog steeds het hardste zingen bij het maken van iets wat voor een mens écht het verschil mag maken. Wat heb jij nodig om jezelf als (gevoelig) mens beter in balans te zijn, en is dat om te toveren naar een product.

Zijde om in te stralen!