Ontmoet een veelzijdige kunstenaar en psycholoog die met een voet in de wereld van de verbeelding en met de andere in het echte leven staat. In het volgende interview vertelt zij over haar liefde voor tekenen, lezen en de natuur, die de kern vormen van haar unieke werk. Haar producten – van handgeschreven ansichtkaarten tot warme prentenboeken – weerspiegelen een diepe waardering voor de eenvoudige, doch betekenisvolle momenten in het leven. Met een achtergrond in psychologie brengt zij inzichten mee die haar werk niet alleen artistiek, maar ook empathisch en verrijkend maken. Lees het korte interview dat wij met Annelien van Uitgeverij Haas hadden.

Kunt u ons iets vertellen over uzelf?

  Als kind hield ik van tekenen en lezen, van sprookjes en verhalen. Op de middelbare school koos ik tekenen als eindexamenvak. Naast mijn studie psychologie en later, naast mijn werk als zelfstandig gevestigd psychologe in mijn eigen praktijk, bleef ik schrijven en tekenen. Inspiratie voor mijn verhalen en illustraties komt overal vandaan. Uit wat ik zie, meemaak en hoor. In 2009 deed ik mee aan de landelijke wedstrijd Open je eigen boek. Mijn prentenboek Schildpad en Haas werd genomineerd. Sindsdien maak ik prentenboeken.

  Wat voor producten bied je aan en wat maakt deze producten uniek?

  Ansichtkaarten, prentenboeken en reproducties van eigen hand.

  Ik schrijf vaak met de hand met een vulpen. En teken alles op papier met tekenmaterialen; dit handmatige maakt mijn werk levendig, sfeervol en fris.

  Heeft u bepaalde thema’s of onderwerpen die vaak terugkomen in uw werk en zo ja: waarom?

  De natuur komt steevast terug. In mijn ansichtkaarten herken je de seizoenen en jaarfeesten. Dieren spelen vaak de hoofdrol. Ik teken ze terwijl ze menselijke dingen doen en ze tegelijk ook dier blijven. Van alle dieren is de haas me het liefst. Vandaar de naam Uitgeverij Haas waaronder ik mijn werk uitgeef.

  Is er nog iets anders dat je zou willen vertellen?

  In mijn jarenlange werkervaring met begeleiding van cliënten schoof telkens een ding naar voren. Hoe elk blijk van aandacht en meeleven verlichting, moed en houvast geeft in donkere tijden. En vreugde vergroot. Vandaar de ansichtkaart. Met een ansichtkaart laat je zien dat je aan iemand hebt gedacht. Je kiest de afbeelding met de ontvanger en diens situatie in je achterhoofd. Die kan de kaart neerzetten, nalezen en bewaren. Iedereen kan haar beschrijven, het is niet ingewikkeld. Eenmaal gelezen, verliest hij nooit zijn betekenis.